Tőr

Konvencionális szúrófegyver, telis-tele van szabályokkal, 6-9 éves korban kell elkezdeni, mert bonyolult az egész úgy, ahogy van, és évek, hosszú évek kellenek hozzá, hogy ezek beépüljenek és természetesek legyenek (ezt igazán akkor értettem meg, amikor elkezdtem hobbi vívókat oktatni, és rájöttem arra, hogy ami nekem természetes, az nekik kínai), és a 13 éves gyerekeket a versenyszférájú egyesületekbe fel se veszik, mert ők már öregek.

Találati felülete: csak a törzs a háromszöggel együtt a sikakon, a szakáll alja is most már, mert a vívók egyre nagyobb szakállú sisakokat használtak, így már a szakáll is csak félig, de fémszálas, úgyhogy ezt össze kell kötni a laméval (fémszálas mellény) és ezt a két fémszálas anyagot krokodillal végződő vezetékkel kötjük össze. A fémszálas anyagnak, laménak, itt azért van szerepe, hogy a találatot lássuk fény formájában, ez zárja az áramkört. Piros-zöld lámpákkal jelez a találatjelző gép, és ha nem a találati felületet találjuk el, akkor fehéren villog a lámpa, és az érvénytelennek minősül. A tőr végén van egy nyomógomb, ami nyomásra jelez.

Kard

Szintén gyerekkorban kell elkezdeni, 9-12 évesen. Ez is konvenconális szúró-, vágófegyver (90 százalékban vágnak, 10 százalékban szúrnak), tehát szabályokkal telis-teli és bonyolult, főleg, hogy gyors is, tehát ez egy nem vívó számára követhetetlen (néha a zsűrinek is, ezért sokszor vissza is kell játszani nagyobb versenyeken a szitut).

Találati felülete: deréktól felfelé minden (kar, fej, törzs), és itt nincs háromszög. Itt, miután a kardnak nincs nyomógombja, az érvénytelen felületre ha rávágunk, például lábra, akkor nem jelez semmi, de nem is áll le az asszó.

Párbajtőr

Nem konvencionális, hanem combat (harci) szúrófegyver, így nincsenek benne szabályok. Nos, ezt oktatjuk az “utcáról bejövő” embereknek hobbi szinten, mint szabadidős sportot, azoknak, akik szeretnék elsajátítani a vívást.

Természetesen gyerekeket is oktatunk utánpótlás szinten is, erre van kamasz csoportunk, ami 12-15 éves kortól is elkezdhető.

Találati felület: az egész testfelület és minden-minden érvényes, itt a lámpa dönt. Pont és ennyi. Egyszerű…és nagyon nem az – ez sem. Ezért a párbajtőrt fémpáston szokták vívni, mert akkor a talaj nem jelez be találati jelzésként.